2013-03-26

Всички карти на масата и отговорност за престъпленията на Специалните държавни служби, на Прокуратурата, на Съда, на Правителството, на Президента, и на другите държавни институции! – 536



Address for letters:
Янко Николов Янков –
гражданско лице – гражданин на Европейския съюз,
Председател на Партия Либерален конгрес,
Председател на Съюза на юристите-демократи,
Председател на УС на Базисния Институт
за Проучване и защита на човешките права,
Дописен член (член-кореспондент) на
Българската академия на науките и изкуствата
--------------
ж. к. „Дианабад”, блок 4, етаж 6, ап. 38, София 1172
Web sites:
========================================================= 
27 Март 2013 г.


Всички карти на масата и отговорност
за престъпленията на
Специалните държавни служби,
на Прокуратурата, на Съда,
на Правителството, на Президента,
и на другите държавни институции! – 536


До г-н Камен Ситнилски
Заместник-Главен прокурор на България,
Съдебна палата, бул. „Витоша” №2, 1000 София
Към: ВКП вх. № 3307 / 2013

До всички актредитирани в България
дипломатически мисии

До всички български и
акредитирани в България световни медии,


І.

            Господин Заместник-Главен Прокурор Ситнилски,
            Тук приложено предоставям на Вашето внимание текст, взет от публичното информационно пространство и категорично и ясно настоявам да възложите на Националната следствена служба прецизно да извърши легитимните процедури.


За довиждане кабинетът „Борисов” раздал 41 млн. лева
08:06 | 25.03.2013
         Най-малко 41 млн. лева е раздал под формата на обществени поръчки кабинетът на Бойко Борисов за краткия период от подаването на оставка до фактическото сдаване на властта, пише „Труд“.
         От 20 февруари т.г., когато Борисов хвърли оставка, до 13 март, когато предаде поста на Марин Райков, министерствата са сключили договори или обявили търгове с прогнозна стойност за общо 40 944 696 лв. с ДДС. Отделно има няколко обявления без посочено остойностяване и сумата вероятно би нараснала с още 5-6 млн. лева.
         На 25 февруари затворите, които са дирекция към Министерството на правосъдието, сключиха договор с прогнозна стойност 18 153 000 лв. С него те се обвързват за следващите три години и половина с фирмата „Лего трейд” ЕООД, която единствена ще им доставя газьол. Това ще става на борсови цени с надценка не повече от 2%, казаха от министерството. А обяснението защо крупната поръчка се обявява сега, е, че на 1 април изтича договорът на местата за лишаване от свобода за доставка на газьол, който е бил за две години. Горивото се използва за отопление на помещенията и водата в пандизите. Предишният договор пак е сключен без предварително публикуване на обявление - с фирмата „Ви кей консулт” ЕООД. Тъй като газьолът е борсова стока, поръчката може да мине без конкурс.
         Също без търг е сключен договор и за абонаментно обслужване на счетоводния софтуер на затворите. Причината - фирмата е писала програмата и поддържането от друга компания ще е нарушение на авторските права. Стойността на договора обаче не е посочена.
         Другата голяма поръчка на правосъдното министерство в периода на предаване на властта е за преустройство на сграда за съда в Петрич. Очакваната стойност е 1 125 000 лв. без ДДС.
         В същото време МВР е обявило търг за средства за лична защита на пожарникари с прогнозна стойност 3 522 000 лв. без ДДС, както и за дихателни апарати за 3 401 666 лв. без ДДС. Въпреки че политическият кабинет в МВР напуска, той се е погрижил за командировките на следващите - обявил е търг за доставка на самолетни билети за 1,1 млн. лв. без ДДС.
         Дни преди да сдаде властта, военният министър Аню Ангелов е решил да пазарува гащи, тениски и обувки за войниците. Министерството на отбраната ще похарчи 544 090 лв. без ДДС за облекло: 3075 трикотажни фланелки, 56 352 полеви фланелки, 2050 спортни гащи. Отделно за обувки са отделени 612 450 лв. без ДДС.
         Образователното министерство пък търси фирма да организира семинари с директорки на детски градини. Хонорарът е 1 760 049 лв. без ДДС.
         Има и няколко обществени поръчки, които със сигурност ще глътнат милиони, но са публикувани без обявена стойност.
         Точно на края на мандата си транспортното министерство, например, е констатирало, че има дефектирала стоманобетонна плоча над 3-тия етаж в сградата си и трябва спешен ремонт, защото е застрашен животът на чиновниците, работещи в сградата. Заради спешността е избрана и фирма, без да се обявява конкурс, се казва още в публикацията на изданието.

*************
            Впрочем, господин Заместник-Главен Прокурор Ситнилски,
         Настоявам за най-строго и прецизно спазване на принципите и нормите на Правото.
27 Март 2013 г.                                                        Янко Н. Янков

Няма коментари:

Публикуване на коментар