2013-09-10

Всички карти на масата и отговорност за престъпленията на Специалните държавни служби, на Прокуратурата, на Съда, на Правителството, на Президента, и на другите държавни институции! – 651



Address for letters:
Янко Николов Янков –
гражданско лице – гражданин на Европейския съюз,
Председател на Партия Либерален конгрес,
Председател на Съюза на юристите-демократи,
Председател на УС на Базисния Институт
за Проучване и защита на човешките права,
Дописен член (член-кореспондент) на
Българската академия на науките и изкуствата
--------------
ж. к. „Дианабад”, блок 4, етаж 6, ап. 38, София 1172
Web sites:
========================================================= 
15 Септември 2013 г.                                                                                           

Всички карти на масата и отговорност
за престъпленията на
Специалните държавни служби,
на Прокуратурата, на Съда, на Правителството,
на Президента, и на другите държавни институции! – 651


До г-н Сотир С. Цацаров
Главен Прокурор на България
(встъпил в официална ФАКТИЧЕСКА,
но НЕЛЕГИТИМНА длъжност на 21 Декември 2012),
Съдебна палата, бул. „Витоша” №2, 1000 София

-------------
Към: ВКП № 13033 / 2013, V

Отворено писмо
до Главния прокурор на България,
до всички дипломатически мисии в България,
и до всички чуждестранни информационни агенции в България

Относно:
необходимостта от пълен публичен информационен достъп до всички данни
и обезпечаване на ТОТАЛНА
(наказателна, репараторна и всякаква друга) отговорност
за
престъпната дейност на всички лица от комунистическата Държавна сигурност и от посткомунистическите специални служби,
които са участвували в казуса
с така наречената „агентурна дейност“ на дъщерята на Атанас Буров.

---
--- --- ---
--- --- --- --- --- 
***************
*** *** *** *** *** *** ***

            Тук приложено представям текст, публикуван в информационното пространство.
10.10.2012 / 12:08 от: Милена Нейова, "Гласове"

 
            Архивите на Политбюро на БКП вече са публикувани в интернет.
            Оказва се обаче, че имената в някои от документите са заличени.
            Възникват въпросите: От кого? Защо? И кой решава кои имена да бъдат заличени?
            „Гласове” започва поредица, в която ще разкрие най-потресаващите истории от този архив с имената на доносниците на Държавна сигурност.
            Ще ви разкажем за хора, които са били изпращани в лагери и затвори, за да се създаде митология около техните имена, за да бъдат познати и признати като дисиденти на комунистическия режим.
Защото няма нещо тайно, което не ще стане явно,
нито потаено, което не ще се узнае и не ще излезе наяве.
Евангелие от Лука 8:17
            В archives.bg/politburo е съхранена историята на Недялка, която по собствена инициатива е давала ценна информация на Държавна сигурност. Проявявала е висока активност, честно и всеотдайно е изпълнявала възложените й задачи. Живеела скромно. Семейството й се издържало от пенсията на съпруга й. Помагала си с доходите, които е получавала като плетачка със закупена от нашите органи ръчна плетачна машина.
         Затова, когато става на 70 г., с решение на ЦК на БКП й е отпусната персонална пенсия в размер на 150 лв. За активно и резултатно съдействие на органите на Министерство на вътрешните работи.
Един поглед в оригиналните документи, които се намират в Държавна агенция „Архиви”, показва, че Недялка Атанасова Велева,
известна по това време в столичните буржоазни кръгове като Беба Бурова,
всъщност е дъщерята на Атанас Буров,
най-известният български банкер, министър в четири кабинета и дипломат.
Атанас Буров със съпругата си Смарайда, майката на Недялка
            Преследван, изпратен в заточение, той умира в затвора в Пазарджик на 15 май 1954 г. Дни преди това изпраща последното писмо до жена си Смарайда, която всички наричат Майда: "Искам да те видя в началото на април, да поживея поне 10 радостни, щастливи минути. Обичам те с цялото си сърце и душа. Твой Атанас".
            Когато научава за смъртта му, Майда и дъщеря й Недялка отиват на гробищата в Пазарджик, разпитват къде е погребан Буров и намират пресен гроб, върху който слагат кръст и цветя. На следващия ден мястото е заличено.
            Две години по-късно, любимката на баща си
Недялка Атанасова се записва в редиците на неговите преследвачи и убийци. Става доносник в Държавна сигурност.
 


            Документите разкриват нейната активна многогодишна дейност като доносник на ДС.
            Затова, че успешно е решавала задачи по няколко важни обекта на разработка, включително и по осъдения на смърт американски шпионин д-р Сарафов,през 1986 г. органите на ДС успешно я използват за създаване на положително отношение към възродтелния процес в известния френски политик Жак Шабан Делмаз, с който подържа приятелски отношения.
            С цел създаване на по-благоприятни условия за изпълнение на възлаганите й задачи Недялка Велева не е постъпвала на държавна работа. Нашите органи й купуват плетачна машина, с която тя си помага на скромната издръжка.
            Недялка Велева, по баща Бурова, умира през 1991 г. Има дъщеря.
----
Коментари
На светло! 10.10.2012 / 17:35
            ГЛАСОВЕ, давайте така! Не ме интересува, какво е казал Буров за "Българинът", но истината ни трябва. Цялата истина - за всички и всичко!
Rusi Chernev 10.10.2012 / 19:00
            Ako tova e taka, naistina e mnogo podlo! Ne biva da ima proshka nito na komunistite, nito na tjahnite slugi.
Дилбер Танас 10.10.2012 / 19:49
            Нито я оправдавам, нито я обвинявам, но обстоятелствата, при които се е съгласила да стане агент на ДС трябва да бъдат известни. Това, че има предложение подписано от Григор Шопов за отпускане на пенсия, говори много, но не е достатъчно да се приеме, че т.н. сътрудничество е станало доброволно или по някаква друга причина. Нека се види и досието и в ДС и тогава да се дават оценки.
Nnnnnn 10.10.2012 / 21:00
            За съжаление от неопитност често неправилно оценяваме хората. Изхождайки от това до колко са биле засегнати е най-сигурният начин да сгрешим.Аз също преди да натрупам опит бях допуснал такава грешка която ми костува 10 години затвор и много други поразии на мен и мои близки. На 25 години не можех да допусна, че човек който не познава баща си поради факта че са го убили комунистите когото той е бил на една година може да приема да стане доносник-провокатор. Но се оказа че може и само Господ ме е спасил да не вляза в провокативната му игра от която щях да изаляза с краката напред. И друг мой приятел чиито баща е бил убит преди 9 септември ме е пазел и защитавал за което също плати. О времена о нрави. Страхотен материал и по тази тема
10.10.2012 / 21:35
http://diagnosa.net/diagnosite-mi/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d1%85%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b0%d1%81-%d1%87-2
хамалин10.10.2012 / 23:39
            ами изглежда,че това още нищо не е: сигурен съм,че ако можеше да излезе всичко, ще ни изпокапат капите. каквото е останало, трябва да се показва. дано греша, но на дертлиев дъщерята е излизала по запада (или канада), когато той е бил гонен (малко необясними неща): казвам, дано греша. но семерджиев каза така, в самото начало: ако покажем папките ще ви настръхнат косите: затова побързаха много неща да ги ликвидират или скатаят. дъщерята на буров няма никакво оправдание, другата възможност, тя да се е отрекла в главата си от него, иначе няма нормално обяснение. но този факт, сам по себе си е достатъчен да хвърли свелина и за слепите на какъв живот сме били свидетели. паралелно ме интересува и другото:кога най-сетне ще покажат заплатите на вербовчиците и техните пенсии: това са също любпитни неща. излиза че аз като лекар ще се пенсионирам има-няма с 300 лв, а ченгето в тия служби, което една череша в текезесето на бригада не е откъснало, ще зазимува с 450, 500 и пр.
Некрофилий 11.10.2012 / 17:10
            Сладостно е да си играеш с кокалите на мъртъвците, Яворчо, нали? А за що изтри постинга на съмшленика си, тоест моя постинг от вчера?
ул. Хаджи Димитър 13.10.2012 / 23:35
            Дрън, дрън. Вторият и мъж работеше с една голама италианска строителна фирма и печелеше не лошо, дъщеря и избяга още през 78 год. в Англия и не знам да е била безпарична, а Беба Бурова ще опре на пенсия от 150 лв от Григор Шопов. Първият и мъж по онова време също беше в затвора, а тя "по собствена инициатива е давала ценна информация на Държавна сигурност". А стига!
всички са комунисти 14.10.2012 / 23:11
            Център, дай информация! Ако я пуснеш в тоя сайт и я изтрият, има и други сайтове. Ама трябва и да си убедителен, с документи или по някакъв друг начин. Иначе е много лесно да се провежда пропаганда или антипропаганда. А за времената - и сега не са леки.
Лошо 02.01.2013 / 13:01
            “Ние - бившите членове на БКП и ДС, сме увредени хора. Едно мислим, друго говорим и трето и четвърто вършим. Ние сме изключително опасни. За нас лъжата е водещото. Ние никога не сме обслужвали интересите на държавата. Ние винаги сме експлоатирали държавата за свои частни интереси. Ние винаги сме слагали чадъри над едрите престъпници, като сме ги обвявали за важни разузнавачи. Oрганизираната престъпност е тайно създадена от структурите на Д.С. а бивши наши служители насочват действията на престъпните синдикати и ръководят задкулисно бизнеса им.” - Серафим Стойков – бивш шеф на архива на Държавна сигурност.“

---
--- --- ---
--- --- --- --- --- 
***************
*** *** *** *** *** *** ***

            Това бе текстът в сайта и коментарите към него.
            Няма да коментирам нито текста, нито коментарите.
            Тук и сега настоявам да бъде извършено разследване, което да отговори на следния главен въпрос:
            Офицерите от комунистическата Държавна сигурност извършвали ли са и в тук визирания казус извършили ли са
оперативна дейност, насочена към това децата на видните противници на комунистическия режим да бъдат поставени в жестоки кризисни условия на крайно непоносим шантаж,
при който да бъдат принудени да станат съучастници на убийците на бащите им?

По времето на моя престой в килиите на Пазарджишкия затвор  
не други, а именно няколко души високопоставени офицери от управата на затвора
лично са ми казвали,
че майката и дъщерята на Буров са били поканвани да го посетят на свиждане в затвора,
след което такова свижгдане въобще не е било осъществявано,
като двете жени са били разделени и настанени в отделни килии на затвора
и са били престояли така няколко денонощия,
през което време са били подложени на най-чудовищни и перверзни
„оперативни мероприятия“,
щелящи да бъде пречупена волята им и достойнството им.
         Нещо повече – същите офицери изрично и ясно са ми казвали, че този именно метод на „високо комунистическо убеждаване в дух на преданност към комунизма и неговите служби“ е прилаган и се прилага и по времето на моя престой там – а това са осемдесетте и деветдесетте години.

І.
            Господин НЕЛЕГИТИМЕН Главен Прокурор Цацаров,
            ВЕЧЕ Е ДЕВЕТИЯТ МЕСЕЦ от встъпването Ви във
            фактическа и юридически нелегитимна длъжност
            на Главен Прокурор на България, и
            вече не само на мен, но и на всички разумно мислещи хора е пределно ясно, че ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ под сравнително умелото пропагандно прикритие на няколко шумно рекламирани акции, имащи характера на стратегията „отклоняване на вниманието и на удара“ (aberratio ictus),
            Вие по същество отигравате сценария на доста добре познатия ни
фарсов съдебен театър,
който се разиграва вече в продължение на четвърт век.

            Поне за мен е несъмнено, че в дълбоката същност на тази Ваша
            (и на господарите Ви от Мафията и от специалните служби)
            стратегия стои фактът, че в комунистическа и посткомунистическа България
прокурорите и съдиите са зависими агентурни лица,
които са внедрени в съдебната система от престъпните комунистически и посткомунистически специални служби и от Мафията.

         При това от текстовете ми до Вас пределно ясно личи,
ЧЕ ПО ВРЕМЕТО НА така визираните вече ДЕВЕТ МЕСЕЦИ
НИТО ЗА МОМЕНТ НЕ СЪМ ХРАНИЛ ДОРИ И КАПКА НАИВНОСТ относно характера на Вашето лично и институционално поведение.

ІІ.
            Господин НЕЛЕГИТИМЕН Главен Прокурор Цацаров,
            Тъй като така или иначе, макар и по престъпен начин, сте интронизиран на тази официална и високопоставена държавна длъжност и
            така всички ние, включително и аз, сме фактически принудени да се съобразяваме в известна степен с този престъпен факт;
и тъй като обективно няма от кого друг да поискам да бъде извършено легитимно разследване,
 тук и сега официално обръщам
Вашето височайше престъпническо внимание
върху фактите и обстоятелствата относно
ВИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНА ДЕЙНОСТ
на визираните мафиотски и високопоставени
държавно-институционални лица
и необходимостта от наказателна и репараторна отговорност от (за) тези лица.

            При това, господин НЕЛЕГИТИМЕН Главен Прокурор Цацаров,
тук и сега официално обръщам Вашето височайше престъпническо внимание върху факта и обстоятелството, че
         Вие, разбира се, сте ноторно известен като
         рафиниран престъпник с тога на масон и на съдия,  
         при това по нелегитимен (т.е. престъпен) начин интронизиран на официалната българска държавна длъжност „Главен Прокурор на България“ (с което ставате носител и на още една, трета, прокурорска, тога);
         и като такъв би трябвало превъзходно да знаете и да разбирате, че

рано или късно ще Ви се наложи да смените
даването на указания
с даване на показания;

            а това означава, че ако сега,
включително и по повод и във връзка с тук визираната престъпна дейност
Вие не действувате коректно и правосъобразно
(включително и по тук визирания казус),
ще имате нови основания за отговорност.

Освен това (поне според мен и според принципите и нормите на множество съвременни правови държави), не е зле да знаете, че
макар и наказателната отговорност да е лична и да си е само лично Ваша,
т. нар. репараторна отговорност
обхваща не само лично Вас като престъпно действуващ правен субект,
а и лицата, които са се възползували от облагите от извършената от Вас престъпна дейност;

така напр. Вашата дъщеря,
която се е възползувала
от икономическите, статусните и прочее облаги от извършената от Вас престъпна дейност,
ще е длъжна да възстанови щетите,
които Вие сте нанесъл
на обектите на престъпната Ви дейност
и на техните деца.
            Впрочем, проблемът, разбира се, си е Ваш, а моят проблем, както превъзходно знаете, е да не спирам да търся отговорност най-вече от (за) престъпниците от сектите на тогите.

ІІІ.
            Така, дълбокоуважаеми господин НЕЛЕГИТИМЕН Главен Прокурор Цацаров, тук и сега обръщам Вашето височайше престъпническо прокурорско внимание върху факта или обстоятелството, че
е необходимо да разпоредите
да бъдат извършени
ПРЕЦИЗНИ И БЕЗПРИСТРАСТНИ РАЗСЛЕДВАНИЯ
относно фактите и обстоятелствата,
посочени и описани от мен в цялостната документация по тук визирания казус.

            Във връзка с това тук и сега обръщам Вашето височайше престъпническо прокурорско внимание върху факта или обстоятелството, че
В ПРЕСТЪПЕН ИНТЕРЕС
НА ВИЗИРАНИТЕ
МАФИОТСКИ И ДЪРЖАВНО-ИНСТИТУЦИОНАЛНИ ЛИЦА
ПРОКУРАТУРАТА
НЕ Е ПРЕДПРИЕМАЛА АБСОЛЮТНО НИЩО
ЗА ЛЕГИТИМНО РАЗСЛЕДВАНЕ
НА ВИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНА ДЕЙНОСТ.
tst
*** *** ***

ІV.
            Господин НЕЛЕГИТИМЕН Главен Прокурор Цацаров,
            НАСТОЯВАМ          ДА БЪДЕ ИЗВЪРШЕНО ПРЕЦИЗНО РАЗСЛЕДВАНЕ
            КАКТО ПО СЪЩЕСТВОТО НА МОЕТО ИСКАНЕ ОТНОСНО визираната ПРЕСТЪПНА ДЕЙНОСТ,
            ТАКА И ОТНОСНО ПРЕСТЪПНАТА ДЕЙНОСТ НА ПРОКУРОРИТЕ, КОИТО по досега приложените от мен преписки
НЕ СА ИЗВЪРШИЛИ ПРЕДВИДЕНИТЕ В ЗАКОНА ПРОЦЕДУРИ ПО РАЗСЛЕДВАНЕ,
            при което същите ТЕЗИ ПРОКУРОРИ
            не само да понесат съответната наказателна отговорност,
            но и да понесат съответната деликтна и репараторна отговорност,  
            И ДА МИ БЪДЕ ОТГОВОРЕНО!
            Тъй като така визираният казус е пределно и недвусмислено ясен,
            категорично и ясно настоявам
            СПЕШНО И НЕОТЛОЖНО да възложите на съответните институции прецизно да извършат легитимните процедури  
            и да бъда своевременно уведомен за хода и резултата от тези процедури.
            Настоявам за най-строго и точно спазване на принципите и нормите на Правото!
15 Септември 2013 г.                                                         Янко Н. Янков

Няма коментари:

Публикуване на коментар