2017-09-13

(13 Септември 2017 г.) Янко Янков: Путин и Тръмп са братовчеди - предците им са от каменно-твърдоглавите шопи от Чипровския и Трънския край. Е, тъй като и моите предци са от същия край те са и мой братовчеди


(13 Септември 2017 г.)Янко Янков: Путин и Тръмп са братовчеди - предците им са от каменно-твърдоглавите шопи от Чипровския и Трънския край. Е, тъй като и моите предци са от същия край те са и мой братовчеди

 

***

Доц. Райчинова: Родът на Владимир Путин е от Чипровци! Негов пра-пра-дядо се спасил като 12-годишно момче от клането в Чипровци, стигнал до Санкт Петербург и се оженил за рускиня

25 март 2012, 16:03, София, България

Интервю на Добринка КОРЧЕВА



            Доц. д-р Добринка Райчинова е родена на 30 март 1939 г. в Казанлък. Завършила е инженерство и филология. Защитава дисертация в Московския държавен университет “Михаил Ломоносов”. Преподавала е в Института за чуждестранни студенти /ИЧС/ и в Софийския университет “Свети Климент Охридски”. Има множество изследвания в областта на лексикологията. Член е на Международната академия по българознание, иновации и култура /МАБИК/ със седалище във Виена.

            - Доц. Райчинова, разбрах, че сте проучили генеалогията на руския президент Владимир Путин и сте направили откритие, свързващо го с... България!

            - Не съм стигнала сама до тези неща. В “История на България” на Иречек се споменава, че по време на Чипровското въстание (през 1688 г.) едно момче от рода Путини, оцеляло от клането, в което са избити всички знатни родове и техните потомци, участници във въстанието, успяло с други бягащи българи да отиде в спасителната метрополия – Русия. И това момче се заселва в Санкт Петербург. Предполагам, че, женейки се за рускиня, то дава началото на рода Путини, защото не познавам друг такъв род освен петербургския. Допускам, че корените на този род тръгват от този пра-пра-дядо, избягал от Чипровци.

            Освен това акад. Рахимов вече доказа, че бившият руски президент Борис Елцин е от български род. Знам, че по време на неговото управление той много е държал Путин да завърши осемте най-видни духовни школи, и това според мен е най-подготвеният президент в света.

- По каква линия Елцин се оказва също с български корен?

            - От руските знатни родове много са с български произход.

            - А не от татарски, от Златната орда?

            - Не. Златната орда е късно явление и няма нищо общо с тези български родове. Корените на общността на българския и руския народ са далеч-далеч преди това.

            п- Твърди се обаче, че фамилията Елцин идва от руския град Елец?

            - Акад. Рахимов е на друго мнение. По настояване на Елцин става подготовката на Путин за президент, а когато той дойде на власт, аз запомних, че едно от първите неща, които направи, е да посети Казан. И по време на т.нар. пролетен празник /нашия Тодоровден/, когато са кушиите с коне, борбите и състезанията, Путин се бори с една българка. И това ме озадачи. Оттогава започнах да се интересувам откъде е този род и когато Путин избра Медведев за свой довереник, картината ми се проясни. Защото бащата на Медведев е от Татарстан и е с български корен според мен.

            - Съвсем ясна е семантиката на думата “път” във фамилията на настоящия президент на Русия. Но как се е произнасяла и пишела на старобългарски?

            - Развитието на носовите гласни ер голям и ер малък в различните български диалекти варира от У и А до Ъ. Имаме “пат” и “пут” в някои родопски говори. Всичко това е свързано с фонетичната система на древния български език.

            КАКВО КАЗВА ИСТОРИЯТА

            Развоят на Чипровското въстание и военната му организация не са добре документирани. Още през пролетта на 1688 г. въстанически части под ръководството на Георги Пеячевич напускат Чипровци и се присъединяват към австрийската армия. Войските на Пеячевич участват в превземането на крепостта Оршова и областта Банат. След битката при Белград въстанието избухва в цяла Северозападна България. Настъпващите 6 австрийски полка не успяват да координират българските части, които бездействат и дават възможност на османците да се прегрупират. Решителната битка се състои през октомври 1688 г. в местността Жеравица, близо до Кутловица, където въстаническите войски са разбити от османски войски и маджарските им съюзници, предвождани от граф Емерих Текели. Макар че сраженията продължават, въстанието бързо е потушено. Чипровци е превзето на 18 октомври 1688 г. след героична отбрана и напълно разрушено заедно с околните села Копиловци, Железна и Клисура. Почти цялото им население е избито или отвлечено в робство. В следващите месеци съпротивата продължава, като постепенно остатъците от въстаническата армия се превръщат в хайдушки чети.

            Въстанието и потушаването му предизвиква вълна от масово преселение от цяла Северозападна България, предимно на запад и на север, към области, доминирани от християни. Основната вълна от бежанци се заселва около река Дунав, в района на Видин и Лом, в Пиротско, Софийско и Берковско. Голяма група бежанци от Чипровци поема и на югоизток. Пускат корени в Средногорието - Стрелча, Войнягово, Михилци, Черноземен и други.

            Според местни предания католическата църква откупва от турците неголяма група жени и деца, която заселва в село Секирово, днешния град Раковски. Най-голямата компактна група бежанци се отправя към Влашко, където се разпръска и частично претопява сред местното население. Днес българско малцинство от Чипровци има в областта Банат.

            Чипровското въстание слага край на статута на Северозападна България като буферна зона между Османската империя и хабсбургските територии.

            Пресечено е и католическото влияние.

            Ликвидирани са привилегиите на българската аристокрация и властта, която тя упражнява в района.

            Значението на Чипровци като културно и икономическо средище силно намалява.

            ПЕТЪР ВЕЛИКИ, МИХАИЛ РОМАНОВ И ЛЕВ ТОЛСТОЙ СЪЩО ИМАЛИ БЪЛГАРСКИ КОРЕН?

            - Акад. Ахмед Рахимов успя да докаже техния произход в обширно изследване От идеологически съображения, твърди Рахимов, от един момент нататък названието “българи” изчезва от всички официални документи, за да бъде заменено с “татари”. Това всъщност не означава отделен етнос, а има етнографско значение – просто определя хората, живеещи на дадена територия.

            Известният руски поет, публицист и революционер Николай Огарьов пише, че “цялото руско дворянство, което не е с аристократичен произход, има татарски произход. Просто ни се е наложило да се прекръстим в дворянска Русия, така, че простият ни произход да остане незабелязан”.

            В труда на живота си – “Волжка България и нейната съдба – 400 руски дворянски фамилии”, акад. Рахимов доказва, че поне 400 от най-известните руски родове водят корена си от волжки българи. От тях са произлезли 12 царе или князе, 86 са били министри, 141 – губернатори, 161 – признати учени. Общо – поне 2083 дворянски семейства!

            Михаил Романов, родоначалник на династията, извела Русия сред световните сили, има връзка с българска фамилия. Той избрал за жена дъщерята на мурза /волжката титла, еквивалент на княз/ Мустафа Мария Хлопова, но го заставили да се разведе. Въпреки това отново избрал българка – Евдокия Стрешньова.

            Майката на Петър Велики – Наталия Наришкина, е внучка на волжкия българин мурза Абатур или Нариш, който през 1423 г. приема християнството. Съпругата на легендарния руски владетел-реформатор пък е от рода Лопухини, също наследници на български княз на име Редеди.

            Родът на Лев Толстой произлиза от българския княз Идриса или Индриса /на българо-татарски “разбиращ”, “схватлив”/. Правнукът на Индриса – Андрей Харитонович, получава прозвището си “толстой” – или “дебел”, от великия княз Василий Тъмни, наричан така, защото бил ослепен от враговете. Без да вижда, Василий Тъмни прегърнал госта си Андрей, който му се видял доста пълен, и го кръстил: “Оттук нататък ще си Толстой!”

            Запитан от руски журналисти за произхода си, Владимир Путин отговоря: “Няма чисти руснаци. Не случайно има такава поговорка: “Изтрий добре руснака и отдолу ще се покаже татарин”.

            ЕЛЦИН БИЛ НАСЛЕДНИК НА МУРЗА ЕЛЧИ

            - Предците на Никита Хрушчов се казвали Кручеви, избягали от Великотърновско в Украйна по време на Кримската война

            Дворяните Елцини произхождат от мурза Елчи, който първоначално принадлежи към Златната орда, но после я напуска и приема християнството при цар Иван Трети в Москва.

            Едно от доказателствата: “елчи” на татаро-български значи “глашатай”, “летописец”.

            Според акад. Рахимов издънка на този род е първият президент на нова Русия Борис Николаевич Елцин. Може би не е случаен фактът, че Елцин идва на бял свят в уралското село Ботка-Бутка. На татаро-български това има точен превод: “каша”.

            Легенда от времето на соца носи, че съветският лидер Никита Хрушчов пък си бил чист етнически българин! Неговите предци се казвали Кручеви и избягали от Великотърновско в Украйна по време на Кримската война. Предполага се, че роднина на политика, развенчал Сталин и култа към личността, е българският поет от старопрестолния град Марин Кручев.

            Добринка КОРЧЕВА

 

***

Експосланик Тодор Дичев на 75 г.: Не знаех, че живея на улица, кръстена на покойната ми жена, актрисата Виолета Минкова И до днес ми викат Дичев сан и ми е приятно

02 Апр. 2013 Савка ЧОЛАКОВА


Експосланик Тодор Дичев

            Тодор Дичев е първият японист в България, дипломат от кариерата, който и днес поддържа връзките си по света. Бил е представител в ООН в САЩ и в Женева, културно аташе, а по-късно и посланик в Япония.

            Той е състудент от Москва с известните фигури от политическата ни история Андрей Луканов, Петър Младенов, Румен Сербезов. За Сербезов веднага добавя, че е роден бизнесмен. Ако го оставят на празен остров, пак ще измисли с какво да започне бизнес.

            Дичев е автор на издадената от голямо японско издателство книга “Един дипломат в Япония”. Той е доктор на икономическите науки и почетен доктор на университета Токай. С присъщия си ентусиазъм ръководи първите курсове по японски език в Софийския университет още през шейсетте години на миналия век.

            - Как така не знаеше, че живееш на улица, кръстена на жена ти?

            - Отивам един ден в местната община за документ и си казвам адреса – улица “209-а”. В Драгалевци има доста улици без имена. Те: няма такава улица. Е, как да няма, реагирам, като живея на нея. Тя отдавна не е 209-а, а си има име. Така научих, че цял квартал около мен носи имена на артисти – Невена Коканова, Лео Конфорти, Нейчо Попов, Георги Парцалев, Иван Кондов, Николай Бинев... Сега живея на улица с името на жена ми.

            - Разкажи за вашата история с Виолета Минкова?

            - Бях потънал в писане по онова време, пишех дисертацията си “Икономиката на Япония”. Бях дал дума на моя професор Константин Попов, дясна ръка на Йосиф Джугашвили навремето, изключителен ерудит и икономист, че ще направя книга за Нова Япония. Професорът ми беше написал труд от 500 страници за икономиката на Япония и искаше аз да ползвам неговата последователност с новите факти за тази най-бързо напреднала страна след Втората световна война. Когато за първи път кацнах в Япония, през шейсетте години, не можех да повярвам, че там е имало война.

            Та седях вкъщи и ето ти, звъни на вратата приятелка от квартала Димитрина Савова, актриса. “Какво седиш вкъщи, ела да спасяваме една моя приятелка, че страда. Направо е болна”. И аз тръгвам с нея, отиваме в квартал “Западен парк”. Там Виолета живееше с майка си. Изпаднала в голяма депресия, разделили се с някой си Първан И така тръгнахме да се разхождаме, тя да ми разказва за този Първан, неин колега. Слушам аз изповедите и така ден по ден, седмица по седмица. Накрая тя почна да идва вкъщи. По едно време баща ми, милият, казва: Какво сега, ходиш с това момиче, оженете се. Аз не мислех за женене, ама баща ми настоятелен: “французите се женят и после се развеждат”. Месец след това се оженихме. И това си остана единствената ми съпруга завинаги.

            - Кои са веселите мигове с Виолета, за които би си спомнил сега?

            - Пътуваме от ГДР за ГФР. По онова време братът на Виолета, цигуларят Минков, “квартет Минков”, беше останал в Западна Германия и там свиреше първа цигулка. И ние, както си е редът, носим една тенекия с хубавото ни българско сирене. Стана тъмно, пресичаме вече в ГФР и аз предлагам да поспим малко. Слагаме тенекията отвън под колата. Колко сме спали, не знам, но изведнъж Виолета ме бута: някой ходи наоколо, чувам стъпки. Заслушах се и паля колата. Виолета: “стой, сиренето!”. Грабвам сиренето и какво да видим - по пътя стадо крави върви - това бяха стъпките... Друг път, пак посред нощ, пътуваме от Верона към Венеция. И пак ще спим в колата. Попаднахме в някакъв парк, дървета, спокойствие. Като се събудихме, Виолета вика: “Разбра ли къде сме спали?“. В гробището бяхме спали!

            - Днес с кого живееш?

            - До мен от 17 години е Ели. Тя е копие по характер и отношение към мен, както беше Виолета. Доста по-млада е от мен, но се разбираме отлично. Гледа ме като писано яйце, трепери над мен. Живеем с доброта един към друг.

            - Навремето много се говореше за твоята предишна връзка с оперната прима Катя Попова, която загина в самолетната катастрофа в Чехословакия през шейсетте години?

            - Бях на 27 години. За първи път я видях като младок в посолството ни в Япония. Бях културно аташе. Първото ми назначение. Пристигат цяла група наши оперни певци – Любомир Бодуров, Юлия Винер, Никола Гюзелев и Катя Попова, ще пеят с Белградската опера в Токио и Осака. Годината е 1965-а, ноември месец. Австриец им уреждаше турнето. Аз отивам на летището да ги посрещна. И както слизат хората, заглеждам единствено една усмихната жена, фиксирах се в нея и друго не виждам. Отивам към нея: “Нали вие сте българка?”.

            Водя ги в хотела. Предлагам им на другия ден да ги разходя, да видят парка с елените в древната столица Нара. Юлия Винер ми вика: “Махай се с твоите елени, в България си имаме кози”. И само Катя тръгна с мене. И така цял ден из парка. Тогава тя ми прочете “лекция” – каза ми, аз вече те познавам. Знай, че в този живот всичко е от лукавого. Ти си в началото на кариерата си, постави си една централна задача и тази задача да е от първата до петата точка, чак тогава втората цел, но чак на шесто място. Катя беше по-възрастна от мен. Аз съм загубил майка си на 13 години и това беше страшен шок за мен. Затова винаги търся в жените топлината и нежността. Това ме привлече в Катя. Ние имахме една много чиста и платонична връзка с Катя Попова.

            - Ти си бил търсен ерген в соцвремето?

            - Е, правех впечатление, особено като си дойдох през 1966 г. в София с най-новия модел “Тойота”. Помня, че тогава возих Катя и сестра й Дианчето до Златни пясъци. Дианчето беше гадже тогава с Иван Тачев, братът на Васил Тачев, който се ожени за Анахид Цонева. Връзката ни с Катя Попова беше толкова кратка! .

            - За какво от соцвремето съжаляваш?

            - Всеки ще го каже – образованието, здравеопазването. Геноцидът е ясен. Територия с обслужващ персонал, това се иска от нас.

            - Кой го диктува?

            - Наши и чужди, е казал поетът. Иначе без нашите трудно ще стане. Лицемерие и несправедливост цари. Ако има нормална прокуратура и съд, много може да се направи. Да идат всички, които разпродадоха и подариха България и народа си за евтини интереси, дувари и банкови сметки, да идат в Белене. Да им направят там един седемзвезден хотел. Нека да живеят луксозно, както вече са свикнали от 20 години, да ядат даже сьомга, но по осем часа да ходят да копаят дупката за реакторите и докато не я изкопаят, все там да си стоят. Защото там закопаха милиарди, с които днес можеше да има икономика, нахранени пенсионери, образовани деца.

            Като вървя тук по Драгалевци и като мине някоя мутра с мощния си джип и ме опръска целия от локвите, знаете ли каква клетва им отправям: дано да дойде социализмът, че да ви даде да се разберете.

            - Каква е надеждата?

            - Наскоро тук един японски професор от университета в Кобе изнесе лекция и заяви: вие сте на етапа, на който бяхме след Втората световна война. Япония тогава беше тотално разрушена, както е днес България. Разказа как тогава се събрали 300 японски специалисти от различни отрасли и решили какво да правят. Но всеки от тези специалисти наистина е имал точен план.

            Само да си припомним, че в 1939 г. ние сме били на първо място по стандарт на Балканите и на 7-о място в Европа! Преди двайсет и пет години всеки град имаше препитание, а в селото добитък и обработена земя. Днес ги няма.

            Японецът ни каза, че в земеделието нищо още не сме направили, а в Япония всяко хълмче е обработено. И направил сметка, че само от млякото, ако имаме толкова животни, колкото сме имали, ще напълним бюджета. Да добавим минералните води по цялата страна, природните дадености...

            Е, трябваше ли японецът да дойде да ни го каже?!

Савка ЧОЛАКОВА, https://www.blitz.bg/article/33811

 

***

„Сърбия днес” гърми! Шокиращо разкритие! Български дипломат твърди, че Доналд Тръмп е шоп от България Бившият посланик на София в Япония се надява американският президент да посети родината си

София, България 09 Февр. 2017,


            Тодор Дичев, български посланик в Япония, заяви, че новият президент на САЩ Доналд Тръмп е наполовина българин и наполовина сърбин, като неговите предци са родом от Стара планина.

            До това шокиращо разкритие Дичев достигнал, след като изследвал произхода на Тръмп. Той твърди, че корените на американския президент са от село Трън до сръбско-българската граница.

            По информация на портал „Разкрития”, който се позовава на изданието „Уикенд”, българският дипломат няма никакво съмнение, че Тръмп е от тази област. „Надявам се, че Тръмп в рамките на първата си обиколка в Европа ще посети България и Трън, откъдето е родом. Изненадан съм, че той не говори за семейството си от околностите на Трън”, е казал Дичев, прекарал месеци наред в изследването на шопските корени на Тръмп.

            Той обаче не разкри други подробности за това, как е открил корените на новия стопанин на Белия дом по сръбско-българската граница.

            Шопските племена са обитавали граничните райони на Сърбия и България, по-специално Стара планина, пише още „Сърбия днес”. Превод и редакция: БЛИЦ

 

***

"Сърбия данас" сензационно: Тръмп е по произход от... Трън Сръбското издание обаче го обявява за наполовина сърбин, наполовина българин

9 фев 2017 13:20, Елка Василева


            Американският президент Доналд Тръмп бил по произход наполовина българин и наполовина сърбин, като корените му били от Трън, пише сръбският вестник "Сърбия данас", като цитира Тодор Дичев, бивш български посланик в Япония.

            До този извод Дичев бил стигнал след обстойно изследване на произхода на Тръмп. То показало, че корените на президента на САЩ стигат до Трън, който се намира на самата българо-сръбска граница.

            "Надявам се, че при първата си обиколка в Европа Тръмп ще посети и България и Трън, откъдето са неговите корени", е цитиран Дичев от сръбското издание.

            "Сърбия данас" обаче стига до заключението, че по произход Тръмп е по-специално шоп, което според автора означавало 50% българин и 50% сърбин, и не пропуска възможността да пробута за пореден път сръбската теза за шопите като отделна нация, като част от сръбската нация или каквото и да е друго, но не и българи.

            Припомняме, че преброяването на населението в Сърбия през 2011 г. шопите са били отделени като националност и 142 души били заявили, че са шопи по националност. "Сърбия данас" цитира Йован Игич – бивш сръбски полицейски инспектор и служител в Агенцията за сигурност и разузнаване, който бил познавач на тематиката – за шопите. Той обяснява, че шопите са племе с богата история.

            "Едно от най-силните доказателства за историята на шопите е езикът, тъй като в Стара планина и от сръбска, и от българска страна, се говори шопски език. Лаишки казано, той е смесица от сръбски и български език, но това е отделен език", казал бил Игич.

            Припомняме, че и от двете страни на българо-сръбската граница живеят българи, които говорят български диалект, тъй като браздата е изкуствено прокарана съгласно Ньойския договор от 1919 г.  

            По публикацията работи: Елка Василева

***

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар